Antalya Göç Kitabı
haberimizvar.net- Antalya markasının bilinirliği, istihdam ve yatırım açısından cazip fırsatların mevcudiyeti, okullaşma oranı, güçlü sağlık altyapısı, doğal ve tarihi varlık zenginliği, elverişli iklim ve tarım arazileri, uluslararası hava yolu ulaşımı gibi etkenler göç süreçlerini beslemekte ve göçmenler açısından cazip fırsatlar olarak değerlendiriliyor. Antalya’ya yapılan göçlerde gençlerin ön planda olduğu ve yoğun olarak İstanbul’dan göç alındığı görülüyor. Göçün ilçelere göre dağılımında ise Kepez, Muratpaşa, Alanya, Manavgat ve Konyaaltı ilçeleri ilk sıralarda geliyor.
KÜLTÜREL YAPISI
Bu özelliklerin dışında iç göçlerdeki görünüm yabancı göçmenler, ikamet ve çalışma izni almaya çalışanlarla birlikte sürdürülebilir bir stratejiyi gerekli kılıyor ve kentin imkânları, kültürel yapısı ve yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Nitekim 2020 verilerine göre, göç alan iller arasında ön sıralarda bulunan Antalya’nın turizm tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdam olanaklarının iç göçlere kaynaklık ettiği biliniyor.
GÖÇ TARİHİ
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir projesi olan kitap Prof. Dr. Suat Kolukırık’ın başkanlığında editöryal bir çalışma olarak ele alınmış ve 16 bölümden oluşuyor. Kitap geçmişten günümüze Antalya'ya yapılan göç tarihine ve göç gruplarının özelliklerine vurgu yapıyor. Bu çerçevede Antalya Göç Kitabında Osmanlı dönemi kayıtlarından TÜİK verilerine, kültürel özelliklerden siyasi tutumlara, ekonomik alandaki etkilerden demografik dağılımlara kadar farklı göç grupları ve kimlikleri yazarlarınca ele alınmış ve tartışılmış. Kitabın okuyucuyla buluşmasına vesile olanve yayın masraflarını üstlenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Durmuş Ali Arslan kent hafızasına dikkate değer bir çalışma eklemenin haklı gururunu yaşıyorlar.