Coşar, Kaş Gerenlik Koyu'nu sordu
haberimizvar.net- Milletvekili Coşar verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Antalya’nın Kaş ilçesinde Patara ÖÇK sınırı içinde bulunan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile 5 Şubat 2018’de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilen Gerenlik Koyu ve çevresindeki 77 bin metre karelik orman arazisi 29 Nisan 2025 tarihinde yapılacak ihale ile 2 milyon 500 bin TL muhammen bedelle 20 yıllığına kiraya verilmesi planlanan ve ihale dosyasında yer verilen bilgilere göre lokanta, büfe, kahvehane, ibadethane, depo, yöresel ürünler satış üniteleri ile tuvalet ve otoparktan oluşan toplam 1190 metrekarelik alanın yapılaşmaya açılacağı kamuoyuna yansımıştır.
Kesin Korunacak Hassas Alan olan yerlerde bilimsel çalışmalar dışında kesinlikle müdahale izni verilmemektedir. Sadece deprem, yangın, sel gibi afetlerle ilgili acil müdahaleler için yol vb. konularda izin verilen bu alanlarda bilimsel kazılar ile güvenlik amacıyla gerekli görülen yapılar ile arıcılık ve kuş gözlemi gibi faaliyetlere izin verilebilmektedir.
PATARA’DA BETONLAŞMAYA HAYIR
Antalya’nın ormanlarının maden ve taş ocakları tarafından talan edilmesine karşı kentin her yerinde, doğasını korumak isteyen vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları hukuki mücadele veriyor. Ormanlarımızı maden ocaklarının talanından korumaya çalışırken, bu seferde orman parkı adında bir garabet uygulama ile Antalya’nın korunması gereken ormanları işletmelere ve yapılaşmaya açılıyor. İşin en ilginç yanı ise ormanları korumakla sorumlu bakanlığın bu uygulamayı yapmasıdır.
Kaş Patara’da birinci derece sit alanında yapılmak istenen orman parkının bölgede yaratacağı doğa tahribatını siyasi iktidar görmemektedir. Orman parkı içine yapılacak yapılar ile betonlaşmanın önü açılacak. AKP iktidarı ormanlarımızı rant sahası olarak görmekten vazgeçsin, katledilen ormanlarla bir gelecek inşa edilemez.
ORMAN PARKI DEĞİL, RANT PARKI
Kaş’ta yapılmak istenen orman parkı Antalya için ilk rant ve talan projesi değildir. Daha önce Konyaaltı İlçesi Gökdere Köyü ve Kemer İlçesindeki Selçuklu Av Köşkü içindeki orman alanları ile yine Kaş Bezirgan ve Pınarbaşı’nda da orman parkı adı altında ihaleler yapılmak istenmişti. AKP iktidarı yandaşlarına yeni rant sahaları açmak için Antalya’nın doğa harikası ormanlarını hedef almış durumdadır. Bu rant projesi ile birlikte gelen çevre talanına dur diyoruz. Antalya’nın doğasını, ormanlarını, suyunu Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar korumak bizlerin gelecek nesillere en büyük mirası olacaktır.”
BAKAN'A SORDU
Coşar önergesinde şu sorulara yer verdi;
"Yıllık 2 milyon 500 bin TL muhammen bedel üzerinden kiraya verilmesi planlanan orman arazisi ‘kesin korunacak hassas alan’ olmasına rağmen Konaklamasız Orman Parkı adı altında yapılaşmaya açılmasına nasıl göz yumuyorsunuz?
Korunan alan vasfındaki Gerenlik Koyu 5 yıl önce plaj yapmak uğruna tahrip edilmişti. Şimdi de Orman Parkı olarak 20 yıllığına kiralanmak isteniyor. Doğamızı tahrip etmekte neden bu kadar ısrarcısınız?
Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ihale dosyasında, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 6 Haziran 2024 tarihli kararına atıfta bulunularak şu ifadelere yer veriliyor: “Orman Parkı ile ilgili koruma amaçlı imar planı hazırlanması, imar planı ve akabinde hazırlanacak gelişim ve yönetim planı ile birlikte her türlü faaliyet ve fiziki müdahale öncesi Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan uygun görüş alınması gerekmektedir.” Komisyondan ilgili görüş alınmış mıdır? Alındı ise bu görüş nedir?
Antalya ve Kaş’ta daha önceleri de yapılmak istenen orman parklarına halkın tepkisinin bilinmesine rağmen neden hala orman parkı yapımında ısrar ediyorsunuz?
7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kollama Koşulları İlke Kararına göre “Kesin Korunacak Hassas Alan olan yerlerde bilimsel çalışmalar dışında kesinlikle müdahale izni verilmemektedir. Sadece deprem, yangın, sel gibi afetlerle ilgili acil müdahaleler için yol vb. konularda izin verilen bu alanlarda bilimsel kazılar ile güvenlik amacıyla gerekli görülen yapılar ile arıcılık ve kuş gözlemi gibi faaliyetlere izin verilebilmektedir.” İlke Kararına göre 29 Nisan 2025 tarihinde yapılaşmanın önünü açacak olan ihalenin iptal edilmesini sağlayacak mısınız? Yoksa 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kollama Koşulları İlke Kararını göz ardı mı edeceksiniz?"