Kıyılar halkındır halkın kalacak

YEREL 03.05.2024 - 11:32, Güncelleme: 03.05.2024 - 11:58
 

Kıyılar halkındır halkın kalacak

Danıştay 4. Dairesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarının kullanımına açık olması gereken kıyıların ayrıcalıklı olarak turistik tesisler için değiştirilmesine yolunu açan yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay 4. Dairesi'nin iptal kararında Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanları ve ilgili bakanlıktan tahsis veya üst kullanım hakkı verdiği, turizm işletme belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanları da yer alıyor.

haberimizvar.net- Halkın malı olan kıyıları halka kapatıp, otellere açan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yönetmeliği Danıştay 4. Dairesi, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay 4. Dairesi iptal kararına bakanlık izinli turistik tesisleri de dahil etti. Danıştay 4. Dairesi'nin kararı kıyıların asıl sahibi olan halkın kullanımına açılması anlamını taşıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, 16 Nisan 2022 tarihli Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapmıştı.    Türk vatandaşlarının kullanıma açık olması gereken kıyıların kenar çizgisini ayrıcalıklı olarak turistik tesisler için değiştirilmesine yol açan yönetmeliğin iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dava açmıştı. İBB; yönetmelik değişikliğinin birtakım işletmelere ayrıcalık getireceğini, kıyı kanununa aykırı yapılaşmalarının denetiminin zorlaştıracağını savunmuştu. İBB'yi haklı bulan Danıştay 4.  Dairesi, yönetmeliği hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. BAKINLIK BELGESİ TESİSLER DE DAHİL EDİLDİ 4. Dairesi'nin iptal kararında, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceğine dair Anayasa ve Kıyı Kanunu hükümleri doğrultusunda ayrım gözetilmeksizin tüm deniz, tabii-suni göl ve akarsularda onaylı kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi istemi ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak itiraz usulüne yer verildiği, dava konusu yönetmelikte ise kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi için yeni bir itiraz yolunun getirildiği vurgulandı. Kararda şu görüşlere yer verildi : "Bu yeni itiraz yolunun da meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanları ile ilgili bakanlıkların tahsis veya üst kullanım hakkı verdiği turizm işletme belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanlarına yönelik" KIYILARIN KORUNMMASINA AYKIRI İptal kararında yönetmeliğin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı uygulamaları teşvik edebileceği, kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açılabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliği kamuya veren Anayasa ve kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı vurgulandı. Düzenlemede hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varan mahkeme, yönetmeliğin iptaline karar verdi.
Danıştay 4. Dairesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarının kullanımına açık olması gereken kıyıların ayrıcalıklı olarak turistik tesisler için değiştirilmesine yolunu açan yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay 4. Dairesi'nin iptal kararında Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanları ve ilgili bakanlıktan tahsis veya üst kullanım hakkı verdiği, turizm işletme belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanları da yer alıyor.

haberimizvar.net- Halkın malı olan kıyıları halka kapatıp, otellere açan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yönetmeliği Danıştay 4. Dairesi, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay 4. Dairesi iptal kararına bakanlık izinli turistik tesisleri de dahil etti. Danıştay 4. Dairesi'nin kararı kıyıların asıl sahibi olan halkın kullanımına açılması anlamını taşıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, 16 Nisan 2022 tarihli Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapmıştı.   

Türk vatandaşlarının kullanıma açık olması gereken kıyıların kenar çizgisini ayrıcalıklı olarak turistik tesisler için değiştirilmesine yol açan yönetmeliğin iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dava açmıştı. İBB; yönetmelik değişikliğinin birtakım işletmelere ayrıcalık getireceğini, kıyı kanununa aykırı yapılaşmalarının denetiminin zorlaştıracağını savunmuştu. İBB'yi haklı bulan Danıştay 4.  Dairesi, yönetmeliği hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

BAKINLIK BELGESİ TESİSLER DE DAHİL EDİLDİ

4. Dairesi'nin iptal kararında, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceğine dair Anayasa ve Kıyı Kanunu hükümleri doğrultusunda ayrım gözetilmeksizin tüm deniz, tabii-suni göl ve akarsularda onaylı kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi istemi ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak itiraz usulüne yer verildiği, dava konusu yönetmelikte ise kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi için yeni bir itiraz yolunun getirildiği vurgulandı. Kararda şu görüşlere yer verildi : "Bu yeni itiraz yolunun da meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanları ile ilgili bakanlıkların tahsis veya üst kullanım hakkı verdiği turizm işletme belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanlarına yönelik"

KIYILARIN KORUNMMASINA AYKIRI

İptal kararında yönetmeliğin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı uygulamaları teşvik edebileceği, kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açılabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliği kamuya veren Anayasa ve kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı vurgulandı. Düzenlemede hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varan mahkeme, yönetmeliğin iptaline karar verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.