AÇIZ!

EKONOMİ 16.07.2024 - 20:52, Güncelleme: 16.07.2024 - 20:52
 

AÇIZ!

KESK Antalya Şubeler Platformu, DİSK Emekli-Sen Antalya Şubesi ve Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi'nin bugün düzenlediği ortak eylemde iktidarın ekonomi politikası eleştirildi.

haberimizvar.net- Eylemde, KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt ortak basın açıklamasını okudu. Karakurt,  “Yıllardır emekçiler yoksullaştırıldı bu nedenle alanlardayız. Çünkü bu ülkede emeği ile geçim mücadelesi verenler olarak tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Alanlardayız." "Çünkü bu ülkede yıllardır kamu emekçisi, işçisi, emeklisi, asgari ücretlisi ile milyonlar olarak her geçen gün daha fazla yoksullaştırılıyoruz. Attıkları her adımda işte bu Köleliğe ve Yoksulluğa Uyum Programını hayata geçirenler iki tablolu bir ülke yaratmıştır." diye konuştu. AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYORUZ Her iki emekçiden birinin açlık sınırının altında kalan asgari ücretle geçinmeye çalıştığını söyleyen Karakurt, şunları kaydetti: “4 kişilik bir ailenin tüm fertleri asgari ücretle çalışsa dahi hane geliri yoksulluk sınırının altında kalıyor. Yoksulluk tüm toplumu sarmış durumda. Her iki kişiden birinin geliri açlık sınırının altında kalıyor." "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca açıklanan Mayıs 2024 verilerine göre bu ülkede 17 milyon 114 bin 912 yurttaş yaşamını sosyal yardımlarla sürdürmeye çalışıyor. 9 milyon 444 bin 458 kişinin aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında kaldığı için GSS primleri bütçeden karşılanıyor. Milyonlarca kamu emekçisine yoksulluk sınırının yarısını bulmayan bir maaş reva görülüyor. Kamu emekçilerinin eline geçen maaşın yarısını ilave seyyanen ödenek başta olmak üzere emekliliğe yansıtılmayan kalemler oluşturuyor." "Milyonlarca kamu emekçisi çalışırken aldığı maaş emekliliğinde en az yarı yarıya düşeceği için emekli olamıyor. Her 3 emekliden birisi ise açlık sınırının yarısını bulmayan bir aylıkla, sadece 10 bin TL ile yaşam mücadelesi veriyor. Avrupa ülkelerinin en düşük emekli maaşı ortalaması 1294 Euro ile Türkiye'nin 5 katını aşıyor. Türkiye'nin emeklileri barınma, gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamazken Avrupa'nın emeklileri ise aldıkları maaşlarla dünya turuna çıkıyor." "Buna rağmen altı aylık TÜİK enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak açıklandığı için bugün kök aylığı 8 bin TL’nin altında olan 2 milyon emekli, yani her beş emekliden birinin maaşına bir kuruş dahi artış yapılmadı. Kamu emekçilerine verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz, emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini ve maaş artışlarının yoksulluk sınırına göre yapılmasını istiyoruz. Vergi adaletinin sağlanmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisi dilimlerinin yoksulluk sınırına göre düzenlenmesini istiyoruz."
KESK Antalya Şubeler Platformu, DİSK Emekli-Sen Antalya Şubesi ve Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi'nin bugün düzenlediği ortak eylemde iktidarın ekonomi politikası eleştirildi.

haberimizvar.net- Eylemde, KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt ortak basın açıklamasını okudu. Karakurt,  “Yıllardır emekçiler yoksullaştırıldı bu nedenle alanlardayız. Çünkü bu ülkede emeği ile geçim mücadelesi verenler olarak tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Alanlardayız."

"Çünkü bu ülkede yıllardır kamu emekçisi, işçisi, emeklisi, asgari ücretlisi ile milyonlar olarak her geçen gün daha fazla yoksullaştırılıyoruz. Attıkları her adımda işte bu Köleliğe ve Yoksulluğa Uyum Programını hayata geçirenler iki tablolu bir ülke yaratmıştır." diye konuştu.

AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYORUZ

Her iki emekçiden birinin açlık sınırının altında kalan asgari ücretle geçinmeye çalıştığını söyleyen Karakurt, şunları kaydetti: “4 kişilik bir ailenin tüm fertleri asgari ücretle çalışsa dahi hane geliri yoksulluk sınırının altında kalıyor. Yoksulluk tüm toplumu sarmış durumda. Her iki kişiden birinin geliri açlık sınırının altında kalıyor."

"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca açıklanan Mayıs 2024 verilerine göre bu ülkede 17 milyon 114 bin 912 yurttaş yaşamını sosyal yardımlarla sürdürmeye çalışıyor. 9 milyon 444 bin 458 kişinin aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında kaldığı için GSS primleri bütçeden karşılanıyor. Milyonlarca kamu emekçisine yoksulluk sınırının yarısını bulmayan bir maaş reva görülüyor. Kamu emekçilerinin eline geçen maaşın yarısını ilave seyyanen ödenek başta olmak üzere emekliliğe yansıtılmayan kalemler oluşturuyor."

"Milyonlarca kamu emekçisi çalışırken aldığı maaş emekliliğinde en az yarı yarıya düşeceği için emekli olamıyor. Her 3 emekliden birisi ise açlık sınırının yarısını bulmayan bir aylıkla, sadece 10 bin TL ile yaşam mücadelesi veriyor. Avrupa ülkelerinin en düşük emekli maaşı ortalaması 1294 Euro ile Türkiye'nin 5 katını aşıyor. Türkiye'nin emeklileri barınma, gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamazken Avrupa'nın emeklileri ise aldıkları maaşlarla dünya turuna çıkıyor."

"Buna rağmen altı aylık TÜİK enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak açıklandığı için bugün kök aylığı 8 bin TL’nin altında olan 2 milyon emekli, yani her beş emekliden birinin maaşına bir kuruş dahi artış yapılmadı. Kamu emekçilerine verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz, emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini ve maaş artışlarının yoksulluk sınırına göre yapılmasını istiyoruz. Vergi adaletinin sağlanmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisi dilimlerinin yoksulluk sınırına göre düzenlenmesini istiyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Teoman
(16.07.2024 22:39 - #73380)
Ah bacım ah. Kimler kimlerle beraber. Maskeli balonun en ışıltılısı yaşanıyor bu şehirde. Mesele menfaatler olunca herkes birleşiveriyor. İşin tuhafı herkes herşeyi biliyor ama bunları yazacak yürekli ve onlara gebe olmayan gazetecisi yok Antalya'nın. Umarım sen yazarsın. Susmazsın. Devletin savcıları da görür. Gereğini yapar. Memlekette adalet kaldıysa. Pek umudum yok ama.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.