Falezlere kıymayın efendiler!

YEREL 11.09.2024 - 10:22, Güncelleme: 11.09.2024 - 10:22
 

Falezlere kıymayın efendiler!

Antalya'nın doğal zenginliği olan falezlerin bir bölümünün 'kesin korunacak hassas alan' kapsamından çıkarılması, tepkiyle karşılandı. Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, kararın geri alınması talebiyle yaptığı yazılı açıklamada, falezlerin bir bölümünün kapsam dışına alınmasının jeolojik bir dayanağının bulunmadığını belirtti.

haberimizvar.net- Antalya’da doğal SİT alanı falezlerin bir bölümü “kesin korunacak hassas alan” kapsamından çıkarıldı. 7 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 8949 sayılı kararname ile Antalya’nın Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri kesin korunacak hassas alanının daraltılmış olduğu ilan edildi. “Kesin Korunacak Hassas Alan” kapsamı dışında bırakılan bölgeyi inceleyen Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu kararın geri alınması talebiyle yazılı bir açıklama yayımladı. Falezlerin doğu kesiminin kesin korunacak hassas alan olmasına rağmen batısının kapsam dışına alınmasının jeolojik bir dayanağı bulunmadığı belirtilen açıklamada, falezlerin biyoçeşitlilik açısından da önemli olduğu vurgulandı. KENT KİMLİĞİ VURGUSU  Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Özellikle nesli tükenme tehdidi altında olan Akdeniz foku ve caretta carettalar burada bulunmaktadır. Kapsam dışı bırakılan falez kesimi kent kimliği açısından da önemlidir. Koruma alanı dışına alınması, Antalya’nın en önemli simge değerlerinden birisinin zarar görmesi riskini ortaya çıkaracaktır. Söz konusu bölgede kesin korunacak hassas alanının daraltılması kararının geri alınmasını, falez bütünlüğünü sağlayacak şekilde tüm falezlerin yeniden ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak ilan edilmesini talep ediyoruz.”  Antalya’nın gerdanlığı olarak bilinen ve bilim insanlarına göre beş milyon yılda oluşan falezlerin acımasızca ranta kurban edildiği haberleri daha önce gündeme yansımıştı. Konyaaltı sahilinden Lara bölgesine kadar bir bölgede yer alan falezler üzerindeki turistik oteller bazen kaçak bazen de değişik yollarla izin alarak tesis yapmıştı. TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi açıklamasında, “Falezlerin kontrolsüz şekilde her tarafı kaçak yapıyla kaplanmış. İzinsiz uygulamalar kamu yararı içermemektedir. Sebepsiz zenginleşmeye yol açarken, aykırı ve kaçak yapılaşma ile işgale neden olduğu kıyı alanlarında da tahribat yaratmaktadır” uyarısı yapılmıştı.
Antalya'nın doğal zenginliği olan falezlerin bir bölümünün 'kesin korunacak hassas alan' kapsamından çıkarılması, tepkiyle karşılandı. Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, kararın geri alınması talebiyle yaptığı yazılı açıklamada, falezlerin bir bölümünün kapsam dışına alınmasının jeolojik bir dayanağının bulunmadığını belirtti.

haberimizvar.net- Antalya’da doğal SİT alanı falezlerin bir bölümü “kesin korunacak hassas alan” kapsamından çıkarıldı. 7 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 8949 sayılı kararname ile Antalya’nın Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri kesin korunacak hassas alanının daraltılmış olduğu ilan edildi. “Kesin Korunacak Hassas Alan” kapsamı dışında bırakılan bölgeyi inceleyen Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu kararın geri alınması talebiyle yazılı bir açıklama yayımladı. Falezlerin doğu kesiminin kesin korunacak hassas alan olmasına rağmen batısının kapsam dışına alınmasının jeolojik bir dayanağı bulunmadığı belirtilen açıklamada, falezlerin biyoçeşitlilik açısından da önemli olduğu vurgulandı.


KENT KİMLİĞİ VURGUSU 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Özellikle nesli tükenme tehdidi altında olan Akdeniz foku ve caretta carettalar burada bulunmaktadır. Kapsam dışı bırakılan falez kesimi kent kimliği açısından da önemlidir. Koruma alanı dışına alınması, Antalya’nın en önemli simge değerlerinden birisinin zarar görmesi riskini ortaya çıkaracaktır. Söz konusu bölgede kesin korunacak hassas alanının daraltılması kararının geri alınmasını, falez bütünlüğünü sağlayacak şekilde tüm falezlerin yeniden ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak ilan edilmesini talep ediyoruz.” 

Antalya’nın gerdanlığı olarak bilinen ve bilim insanlarına göre beş milyon yılda oluşan falezlerin acımasızca ranta kurban edildiği haberleri daha önce gündeme yansımıştı. Konyaaltı sahilinden Lara bölgesine kadar bir bölgede yer alan falezler üzerindeki turistik oteller bazen kaçak bazen de değişik yollarla izin alarak tesis yapmıştı. TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi açıklamasında, “Falezlerin kontrolsüz şekilde her tarafı kaçak yapıyla kaplanmış. İzinsiz uygulamalar kamu yararı içermemektedir. Sebepsiz zenginleşmeye yol açarken, aykırı ve kaçak yapılaşma ile işgale neden olduğu kıyı alanlarında da tahribat yaratmaktadır” uyarısı yapılmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.