Bakanlık yapıyor mahkeme bozuyor

YEREL 26.06.2024 - 10:11, Güncelleme: 26.06.2024 - 11:28
 

Bakanlık yapıyor mahkeme bozuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya-Kemerağzı-Kundu sahili için ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik olarak yaptığı 22 planın yargı kararlarıyla iptal edilmesine yeni bir plan yapıp, onaylamaktan vazgeçmiyor. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Bakanlığın Kemerağzı-Kundu sahil kesiminin Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiği 2004 yılından günümüze kadar Anayasa, Kıyı Kanunu, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği, yargı kararlarına ve kamu yararına aykırı, kentlilerin kullanımını engelleyen ayrıcalıklı bir kesbimin kullanımına yönelik yeni bir plan yaparak onaylamasını sert bir dille eleştirdi.

haberimizvar.net-  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Kemerağzı-Kundu sahil kesiminin Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiği 2004 yılından günümüze kadar kentlilerin kullanımını engelleyen, ayrıcalıklı bir kesimi kullanımına yönelik yaptığı 22 planın yargı kararlarıyla iptal edilmesine rağmen yeni bir plan yapıp, onaylamaktan vazgeçmiyor. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kemerağzı-Kundu sahili için bakanlık tarafından günümüze kadar yapılan 22 planın Anayasa, Kıyı Kanunu, Mekansal Planlar Yapı Yönetmeliği, yargı kararlarına ve kamu yararına aykırılık olduğu gerekçeleriyle iptal edilmesine rağmen 11.11.2022 tarihinde yeni bir 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçeli nazım imar planı yaparak onayladığı belirtildi. YENİ PLANIN İPTALİ İÇİN DE DAVA AÇILDI Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında, yeni planda yapılaşma emsalinin 0.60 yerine 1.00 olarak belirlenerek yapı yoğunluğunun artırıldığını, alanın mevcut yapılaşmış turizm tesislerinin bulunduğu bölge olduğu ve yapı yoğunluğunun yatak kapasitesinin artırılması amacıyla yapıldığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi: "4. etap Planlama bölgesinde yapı yoğunluğunu yüzde yüz artırma yerine 1. ve 3. etap sınırları içerisinde kalan konut alanlarının turizm tesis alanı olarak planlanması bölgenin Kültür ve Gelişim amacına uygun olacağı, 2. etap sınırları içerisinde kalan günübirlik tesisler önünde planlanan promenat yolun 4. etap sınırları içerisinde kalan tesisler önünde kıyı kenar çizgisine kaydırıldığı ve sürekliliğin kesildiği gözlenmiştir." "4. etap sınırları içerisindeki turistik tesislerin yapılaşma emsalleri artırılarak 1.00 emsale çıkarılırken, 2. etap sınırları içerisinde emsal 0.30 olarak belirlendiği, kaldırılan günübirlik tesis alan yerine eşdeğer bir alan ayrılmadığı gerekçesiyle söz konusu planların iptali için Antalya 4. İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştır." MAHKEME PLANLARI OYBİRLİĞİ İLE İPTAL ETTİ Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında davaya bakan Antalya 4. İdare Mahkemesi'nin dava konusu plan değişikliklerinin planlama amacı (yargı kararının uygulanması) ile örtüşmediği, sonradan plan onama sınırına dahil edilen alanda dava konusu plan değişiklikleri kapsamında sosyal donatı alanının azaltıldığı ve eşdeğer alan önerilmediği ve plan hükümleri ile eşitlik ilkesine aykırı olarak taşınmaza ayrıcalıklı bir durum tanındığı ve söz konusu hukuka aykırılığın sosyal donatı alanının azalmasına neden olduğu için planın bütününe etki edeceğinden dava konusu planların tamamının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılarak iptaline oybirliği ile karar verildiği belirtildi.  
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya-Kemerağzı-Kundu sahili için ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik olarak yaptığı 22 planın yargı kararlarıyla iptal edilmesine yeni bir plan yapıp, onaylamaktan vazgeçmiyor. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Bakanlığın Kemerağzı-Kundu sahil kesiminin Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiği 2004 yılından günümüze kadar Anayasa, Kıyı Kanunu, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği, yargı kararlarına ve kamu yararına aykırı, kentlilerin kullanımını engelleyen ayrıcalıklı bir kesbimin kullanımına yönelik yeni bir plan yaparak onaylamasını sert bir dille eleştirdi.

haberimizvar.net-  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Kemerağzı-Kundu sahil kesiminin Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiği 2004 yılından günümüze kadar kentlilerin kullanımını engelleyen, ayrıcalıklı bir kesimi kullanımına yönelik yaptığı 22 planın yargı kararlarıyla iptal edilmesine rağmen yeni bir plan yapıp, onaylamaktan vazgeçmiyor.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kemerağzı-Kundu sahili için bakanlık tarafından günümüze kadar yapılan 22 planın Anayasa, Kıyı Kanunu, Mekansal Planlar Yapı Yönetmeliği, yargı kararlarına ve kamu yararına aykırılık olduğu gerekçeleriyle iptal edilmesine rağmen 11.11.2022 tarihinde yeni bir 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçeli nazım imar planı yaparak onayladığı belirtildi.

YENİ PLANIN İPTALİ İÇİN DE DAVA AÇILDI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında, yeni planda yapılaşma emsalinin 0.60 yerine 1.00 olarak belirlenerek yapı yoğunluğunun artırıldığını, alanın mevcut yapılaşmış turizm tesislerinin bulunduğu bölge olduğu ve yapı yoğunluğunun yatak kapasitesinin artırılması amacıyla yapıldığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

"4. etap Planlama bölgesinde yapı yoğunluğunu yüzde yüz artırma yerine 1. ve 3. etap sınırları içerisinde kalan konut alanlarının turizm tesis alanı olarak planlanması bölgenin Kültür ve Gelişim amacına uygun olacağı, 2. etap sınırları içerisinde kalan günübirlik tesisler önünde planlanan promenat yolun 4. etap sınırları içerisinde kalan tesisler önünde kıyı kenar çizgisine kaydırıldığı ve sürekliliğin kesildiği gözlenmiştir."

"4. etap sınırları içerisindeki turistik tesislerin yapılaşma emsalleri artırılarak 1.00 emsale çıkarılırken, 2. etap sınırları içerisinde emsal 0.30 olarak belirlendiği, kaldırılan günübirlik tesis alan yerine eşdeğer bir alan ayrılmadığı gerekçesiyle söz konusu planların iptali için Antalya 4. İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştır."

MAHKEME PLANLARI OYBİRLİĞİ İLE İPTAL ETTİ

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açıklamasında davaya bakan Antalya 4. İdare Mahkemesi'nin dava konusu plan değişikliklerinin planlama amacı (yargı kararının uygulanması) ile örtüşmediği, sonradan plan onama sınırına dahil edilen alanda dava konusu plan değişiklikleri kapsamında sosyal donatı alanının azaltıldığı ve eşdeğer alan önerilmediği ve plan hükümleri ile eşitlik ilkesine aykırı olarak taşınmaza ayrıcalıklı bir durum tanındığı ve söz konusu hukuka aykırılığın sosyal donatı alanının azalmasına neden olduğu için planın bütününe etki edeceğinden dava konusu planların tamamının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılarak iptaline oybirliği ile karar verildiği belirtildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.