Marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu

EKONOMİ (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 02.10.2024 - 11:35, Güncelleme: 02.10.2024 - 11:35
 

Marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Bütün marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu. Gerçekten Anadolu'da müthiş zenginliğinin olduğunu fark ettik. Şu an için 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu" dedi.

haberimizvar.net- ATB'nin ANFAŞ Fuar Merkezi'nde 13'üncüsünü düzenleyeceği YÖREX'in tanıtım toplantısı yapıldı. ATB'de düzenlenen toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaret alan ürünlerin öneminde bahsetti. Çandır, “Bütün marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu. Gerçekten Anadolu'da müthiş zenginliğin olduğunu fark ettik. Şu an için son iki ürünle beraber 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu. 3 bin 500 ürünün tescil olması ve 600 ürünümüzün de tescilinin kabul edilmesi ile YÖREX'le birlikte Türkiye'deki coğrafyanın üçte ikisinin coğrafi tescilini tamamlamış oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ilgisiyle Avrupa'da da coğrafi işaretleme konusunda bir atağa kalktık. Bugün itibarıyla 27 ürünümüz Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili almış durumda. 61 ürünümüz de tescil için gün sayıyor" dedi. 400 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ Başkan Çandır, YÖREX'te satılan ürünleri saymakta güçlük çektiklerini ifade ederken, “YÖREX ile geçen yıl yaklaşık 140 civarında görüşme oldu. Bu 140 görüşmenin yüzde 75'i ticarete dönüştü. Çünkü kırsaldaki insanların bu pazarlara normal koşullarda ulaşma şansı çok zor. Dünyada 200 milyar avroluk coğrafi işaret pazarı var. Şimdi hedefimiz 'Bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız' diye odaklanmak oldu. YÖREX bu yıl da 5 gün devam edecek. Bu yıl 400 civarında firma katılımı ve 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Açılışı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraber yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katılımlarını bekliyoruz. Fuara gelecek herkesin çocuklarını getirmesini istiyorum. Çünkü çocukların bu zenginliğe dokunması, satması, deneyimlemesi gerekiyor ki gelecek nesillere aktaralım. Fuarımız her gün 10.00'da açılacak, 20.30'a kadar devam edecek" şeklinde konuştu.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Bütün marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu. Gerçekten Anadolu'da müthiş zenginliğinin olduğunu fark ettik. Şu an için 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu" dedi.

haberimizvar.net- ATB'nin ANFAŞ Fuar Merkezi'nde 13'üncüsünü düzenleyeceği YÖREX'in tanıtım toplantısı yapıldı. ATB'de düzenlenen toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaret alan ürünlerin öneminde bahsetti. Çandır, “Bütün marketler bize ait olmayan ürünlerle dolu. Gerçekten Anadolu'da müthiş zenginliğin olduğunu fark ettik. Şu an için son iki ürünle beraber 1639 ürünümüz coğrafi işaretle tescil oldu. 3 bin 500 ürünün tescil olması ve 600 ürünümüzün de tescilinin kabul edilmesi ile YÖREX'le birlikte Türkiye'deki coğrafyanın üçte ikisinin coğrafi tescilini tamamlamış oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ilgisiyle Avrupa'da da coğrafi işaretleme konusunda bir atağa kalktık. Bugün itibarıyla 27 ürünümüz Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili almış durumda. 61 ürünümüz de tescil için gün sayıyor" dedi.

400 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ

Başkan Çandır, YÖREX'te satılan ürünleri saymakta güçlük çektiklerini ifade ederken, “ YÖREX ile geçen yıl yaklaşık 140 civarında görüşme oldu. Bu 140 görüşmenin yüzde 75'i ticarete dönüştü. Çünkü kırsaldaki insanların bu pazarlara normal koşullarda ulaşma şansı çok zor. Dünyada 200 milyar avroluk coğrafi işaret pazarı var. Şimdi hedefimiz 'Bu 200 milyarlık pastadan nasıl pay alırız' diye odaklanmak oldu. YÖREX bu yıl da 5 gün devam edecek. Bu yıl 400 civarında firma katılımı ve 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Açılışı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraber yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katılımlarını bekliyoruz. Fuara gelecek herkesin çocuklarını getirmesini istiyorum. Çünkü çocukların bu zenginliğe dokunması, satması, deneyimlemesi gerekiyor ki gelecek nesillere aktaralım. Fuarımız her gün 10.00'da açılacak, 20.30'a kadar devam edecek" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.