Nefesler tutuldu

EKONOMİ 23.07.2024 - 10:43, Güncelleme: 23.07.2024 - 10:43
 

Nefesler tutuldu

Piyasalar nefesini tuttu, gözler Merkez Bankası'nın saat 14.00'da yapacağı faiz açıklamasına çevrildi. Ekonomi çevreleri, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutacağı yönünde tahmin yürütüyorlar.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.   TCMB'DEN YENİ ADIM GELİR Mİ? Kurul'un en önemli gündem maddelerinden biri piyasadaki Türk Lirası fazlalığı olacak. TCMB'nin piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi konusunda yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Bu noktada faiz koridoru ile ilgili bir kararın alınabileceği ifade ediliyor. Gecelik faiz geçen hafta boyunca politika faizinin altına kaldı. Geçici likidite sterilizasyonu için depo ihaleleri başlatıldı. Son olarak cuma günü gecelik piyasada faiz yüzde 49.63 seviyesindeydi.   MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ TAHMİNİ Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistler, TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. Öte yandan dün açıklanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ise ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 35,90'dan yüzde 34,57'ye düştü.   YÜZDE 50 BEKLENMEDİK BİR SEVİYE Piyasalar merakla açıklanacak kararı beklerken Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan dikkat çeken bir faiz yorumu geldi. Aran Merkez Bankası’nın politika faizini Mart ayında yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Çünkü, bana göre 45, hedeflere ulaşmak açısından yeterliydi. Ancak, tam 31 Mart öncesi piyasada ciddi spekülatif bir döviz atağı oluştu. Herkes “seçimden sonra kur 50 lira olacak” inancına kapıldı. Merkez Bankası güçlü mesaj için 5 puan artış yaptı. Beklemediğimiz artıştı.”
Piyasalar nefesini tuttu, gözler Merkez Bankası'nın saat 14.00'da yapacağı faiz açıklamasına çevrildi. Ekonomi çevreleri, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutacağı yönünde tahmin yürütüyorlar.

haberimizvar.net- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.

 

TCMB'DEN YENİ ADIM GELİR Mİ?
Kurul'un en önemli gündem maddelerinden biri piyasadaki Türk Lirası fazlalığı olacak. TCMB'nin piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi konusunda yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Bu noktada faiz koridoru ile ilgili bir kararın alınabileceği ifade ediliyor.

Gecelik faiz geçen hafta boyunca politika faizinin altına kaldı. Geçici likidite sterilizasyonu için depo ihaleleri başlatıldı. Son olarak cuma günü gecelik piyasada faiz yüzde 49.63 seviyesindeydi.

 

MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ TAHMİNİ
Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistler, TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

Öte yandan dün açıklanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ise ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 35,90'dan yüzde 34,57'ye düştü.

 

YÜZDE 50 BEKLENMEDİK BİR SEVİYE
Piyasalar merakla açıklanacak kararı beklerken Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan dikkat çeken bir faiz yorumu geldi. Aran Merkez Bankası’nın politika faizini Mart ayında yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Çünkü, bana göre 45, hedeflere ulaşmak açısından yeterliydi. Ancak, tam 31 Mart öncesi piyasada ciddi spekülatif bir döviz atağı oluştu. Herkes “seçimden sonra kur 50 lira olacak” inancına kapıldı. Merkez Bankası güçlü mesaj için 5 puan artış yaptı. Beklemediğimiz artıştı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.