aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat

Simidin tarihi yolculuğu

YEREL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.02.2025 - 15:25, Güncelleme: 28.02.2025 - 15:23
 

Simidin tarihi yolculuğu

Ramazan ayı öncesinde Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde düzenlenen 'Simit'in Tarihi Serüveni' etkinliğinde Osmanlıdan günümüze uzanan simit kültürü, yöresel çeşitleri ve geleneksel yapım süreci ele alındı. Etkinlik boyunca geleneksel kıyafetler giymiş kadınlar, katılımcılara simit ikram etti.

haberimizvar.net- Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden simidin tarihi yolculuğunu anlatan "Simit'in Tarihsel Serüveni" etkinliği, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı "Türk Dünyasında Kültür Yolculuğu" projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan etkinlikte, Osmanlı'dan günümüze uzanan simit kültürü, yöresel çeşitleri ve geleneksel yapım süreci ele alındı. Ramazan ayının başlangıcında olunması vesilesiyle, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan simidin lezzetinin ve geleneğinin gelecek nesillere aktarılması hedeflendi. Etkinlikte, Kayseri'den Antalya'ya yerleşen ve yaklaşık 7 yıldır Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde eğitmenlik yapan Nuray Türetmiş, simidin tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Sunumunda özellikle Antalya'nın coğrafi işaretli ürünü Manavgat altın susamının simit yapımındaki önemini vurgulayan Türetmiş, geleneksel yöntemlerle simit hazırladı. Simit hamurlarını şekillendiren ve susama bulayan Türetmiş, Ramazan ayı öncesinde bu etkinliğin önemine dikkat çekti. "ALTIN SUSAM, SİMİDE EŞSİZ BİR LEZZET KATIYOR" Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, yaptığı konuşmada, Ramazan ayı öncesi simidin önemine vurgu yaparak, Osmanlı döneminde padişahların Arife günü, Ramazan'ın başlangıcında ve Kadir Gecesi'nde halka kandil simidi dağıttığını belirtti. Kaygusuz, "Simit, Osmanlı'dan Türk Cumhuriyetleri'ne uzanan bir miras. Manavgat altın susamı da bu kültürün önemli bir parçası. Altın susam, simide eşsiz bir lezzet katıyor" dedi. "SİMİT DE BİZİM, SUSAM DA BİZİM" Simit ustası eğitmen Nuray Türetmiş, simidin geçmişini araştırırken Manavgat altın susamının kendisine ilham verdiğini belirterek, "Her gün tükettiğimiz simidi, bu eşsiz susamla birleştirerek Ramazan ayı öncesinde tanıtmak istedim. Olgunlaşma enstitülerinin eğitim sürecine katkıları çok büyük. Bu kurumlar sayesinde kendimizi geliştirme ve mesleğimizi daha ileriye taşıma şansı buluyoruz" dedi. Genç yaşta evlendiğini ve eğitim hayatına Olgunlaşma Enstitüleri sayesinde döndüğünü ifade eden Türetmiş, lise eğitimini tamamladıktan sonra açık öğretimle akademik kariyerine devam ettiğini ve şimdi eğitmen olarak görev yaptığını aktardı. Manavgat susamının coğrafi işaret tescili almasından duyduğu gururu da dile getiren Türetmiş, "Bu susam artık bizim, tescillendi. Simit de bizim, susam da bizim" diyerek sözlerini tamamladı. Etkinlik boyunca geleneksel kıyafetler giymiş kadınlar, misafirlere simit ikram etti. Simit yapım aşamaları canlı olarak gösterildi ve davetliler, tarihi lezzetin serüvenine tanıklık etti. Programa, Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Coşkunsu, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal ve çok sayıda davetli katıldı.
Ramazan ayı öncesinde Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde düzenlenen 'Simit'in Tarihi Serüveni' etkinliğinde Osmanlıdan günümüze uzanan simit kültürü, yöresel çeşitleri ve geleneksel yapım süreci ele alındı. Etkinlik boyunca geleneksel kıyafetler giymiş kadınlar, katılımcılara simit ikram etti.

haberimizvar.net- Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden simidin tarihi yolculuğunu anlatan "Simit'in Tarihsel Serüveni" etkinliği, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı "Türk Dünyasında Kültür Yolculuğu" projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan etkinlikte, Osmanlı'dan günümüze uzanan simit kültürü, yöresel çeşitleri ve geleneksel yapım süreci ele alındı. Ramazan ayının başlangıcında olunması vesilesiyle, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan simidin lezzetinin ve geleneğinin gelecek nesillere aktarılması hedeflendi.

Etkinlikte, Kayseri'den Antalya'ya yerleşen ve yaklaşık 7 yıldır Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde eğitmenlik yapan Nuray Türetmiş, simidin tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Sunumunda özellikle Antalya'nın coğrafi işaretli ürünü Manavgat altın susamının simit yapımındaki önemini vurgulayan Türetmiş, geleneksel yöntemlerle simit hazırladı. Simit hamurlarını şekillendiren ve susama bulayan Türetmiş, Ramazan ayı öncesinde bu etkinliğin önemine dikkat çekti.

"ALTIN SUSAM, SİMİDE EŞSİZ BİR LEZZET KATIYOR"
Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, yaptığı konuşmada, Ramazan ayı öncesi simidin önemine vurgu yaparak, Osmanlı döneminde padişahların Arife günü, Ramazan'ın başlangıcında ve Kadir Gecesi'nde halka kandil simidi dağıttığını belirtti. Kaygusuz, "Simit, Osmanlı'dan Türk Cumhuriyetleri'ne uzanan bir miras. Manavgat altın susamı da bu kültürün önemli bir parçası. Altın susam, simide eşsiz bir lezzet katıyor" dedi.

"SİMİT DE BİZİM, SUSAM DA BİZİM"
Simit ustası eğitmen Nuray Türetmiş, simidin geçmişini araştırırken Manavgat altın susamının kendisine ilham verdiğini belirterek, "Her gün tükettiğimiz simidi, bu eşsiz susamla birleştirerek Ramazan ayı öncesinde tanıtmak istedim. Olgunlaşma enstitülerinin eğitim sürecine katkıları çok büyük. Bu kurumlar sayesinde kendimizi geliştirme ve mesleğimizi daha ileriye taşıma şansı buluyoruz" dedi.
Genç yaşta evlendiğini ve eğitim hayatına Olgunlaşma Enstitüleri sayesinde döndüğünü ifade eden Türetmiş, lise eğitimini tamamladıktan sonra açık öğretimle akademik kariyerine devam ettiğini ve şimdi eğitmen olarak görev yaptığını aktardı. Manavgat susamının coğrafi işaret tescili almasından duyduğu gururu da dile getiren Türetmiş, "Bu susam artık bizim, tescillendi. Simit de bizim, susam da bizim" diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlik boyunca geleneksel kıyafetler giymiş kadınlar, misafirlere simit ikram etti. Simit yapım aşamaları canlı olarak gösterildi ve davetliler, tarihi lezzetin serüvenine tanıklık etti.
Programa, Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Coşkunsu, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal ve çok sayıda davetli katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.