Ali Aktaş
Köşe Yazarı
Ali Aktaş
 

Adını tarihten alan Finike

Antik dönemde Finike’nin içinde bulunduğu Likya; Doğuda Pamfilya, batıda Karya, kuzeyde ise Psidya seklinde adlandırılan bölgelerle çevrili idi. Finike; bugünkü Lübnan’da yer alan  Fenikeliler tarafından V. Yüzyılda Phanikos adı ile Aykırıçay Suyu’nun denize döküldüğü yerde kurulmuştur. Uzun yıllar Likya’nın başkenti olan Limyra’nın tarım ürünleri ihraç ettiği bir liman görevi yapmıştır. Bu özelliğiyle Fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Finike adının, Fenikelilerden dolayı verildiği de rivayetler arasındadır. Finike Antalya’nın portakalıyla ünlü liman kentidir. Öyle ki California Üniversitesi’nin dünya çapında yaptığı bilimsel bir araştırmada Finike Portakalı dünya 1.si olmuştur. Doğal güzellikleri, tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ve liman kenti oluşundan ötürü birçok medeniyetin merkezi olmuştur. Böylesine eşsiz bir coğrafyada meşhur olan sadece portakal değildir, turizm açısından da oldukça zengin olan Finike içinde birçok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. Bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden olan Limyra Antik Kenti, konumu itibariyle yüksek bir tepeye inşa edilmesi, nedeniyle savaş dönemlerinde stratejik bir öneme sahip olmuştur.Yaklaşık ortalama 2 bin yıllık geçmişe sahip  olan Limyra,  Finike ilçesinin en eski tarihi yerlerinden birisidir. Görülmeye değerdir. Doğa yürüyüşlerinin, kamp ve piknik aktivitelerinin sıklıkla tercih edildiği bir yer olan Gökbük Kanyonu önemlidir. Ayrıca, sahip olduğu manzara ve denizi ile birlikte, Akdeniz’in mavi suları ile birleştiği benzersiz bir noktada bulunan Andrea Doria Koyu göreni hayran bırakmaktadır. Halk arasında İncirli Mağarası olarak da bilinen, sarkıtları, travertenleri ve farklı büyüklüklerdeki havuzlarıyla Suluin Mağarası görülmesi gereken doğa mucezisidir. Finike’de inşa edilmiş en eski yerleşim merkezleri olan, M.Ö. 5.yy.da kurulduğu düşünülen, ismi “Yüksek Kayalığın Yanındaki Yer” anlamına gelen, içersinde günümüze kadar ulaşabilmiş olan amfi tiyatrosu bulunan Arykanda Antik Kenti, görülmeden geçilmemelidir.   Finike bereketli topraklarının sunduğu  ürün zenginliğine sahiptir… Finike Portakalı, Beyaz Limon, Kırmızı Limon, Finike Yerlisi, Yazır Üzümü, Çil Karides ve Ernez Balı ve daha birçok ürünü ile tarihinin yanında bir o kadar da ürün zenginliğine sahiptir Finike…  
Ekleme Tarihi: 03 Haziran 2024 - Pazartesi

Adını tarihten alan Finike

Antik dönemde Finike’nin içinde bulunduğu Likya; Doğuda Pamfilya, batıda Karya, kuzeyde ise Psidya seklinde adlandırılan bölgelerle çevrili idi.

Finike; bugünkü Lübnan’da yer alan  Fenikeliler tarafından V. Yüzyılda Phanikos adı ile Aykırıçay Suyu’nun denize döküldüğü yerde kurulmuştur. Uzun yıllar Likya’nın başkenti olan Limyra’nın tarım ürünleri ihraç ettiği bir liman görevi yapmıştır.

Bu özelliğiyle Fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Finike adının, Fenikelilerden dolayı verildiği de rivayetler arasındadır.

Finike Antalya’nın portakalıyla ünlü liman kentidir. Öyle ki California Üniversitesi’nin dünya çapında yaptığı bilimsel bir araştırmada Finike Portakalı dünya 1.si olmuştur.

Doğal güzellikleri, tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ve liman kenti oluşundan ötürü birçok medeniyetin merkezi olmuştur.

Böylesine eşsiz bir coğrafyada meşhur olan sadece portakal değildir, turizm açısından da oldukça zengin olan Finike içinde birçok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.

Bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden olan Limyra Antik Kenti, konumu itibariyle yüksek bir tepeye inşa edilmesi, nedeniyle savaş dönemlerinde stratejik bir öneme sahip olmuştur.Yaklaşık ortalama 2 bin yıllık geçmişe sahip  olan Limyra,  Finike ilçesinin en eski tarihi yerlerinden birisidir. Görülmeye değerdir.

Doğa yürüyüşlerinin, kamp ve piknik aktivitelerinin sıklıkla tercih edildiği bir yer olan Gökbük Kanyonu önemlidir.

Ayrıca, sahip olduğu manzara ve denizi ile birlikte, Akdeniz’in mavi suları ile birleştiği benzersiz bir noktada bulunan Andrea Doria Koyu göreni hayran bırakmaktadır.

Halk arasında İncirli Mağarası olarak da bilinen, sarkıtları, travertenleri ve farklı büyüklüklerdeki havuzlarıyla Suluin Mağarası görülmesi gereken doğa mucezisidir.

Finike’de inşa edilmiş en eski yerleşim merkezleri olan, M.Ö. 5.yy.da kurulduğu düşünülen, ismi “Yüksek Kayalığın Yanındaki Yer” anlamına gelen, içersinde günümüze kadar ulaşabilmiş olan amfi tiyatrosu bulunan Arykanda Antik Kenti, görülmeden geçilmemelidir.

 

Finike bereketli topraklarının sunduğu  ürün zenginliğine sahiptir…

Finike Portakalı, Beyaz Limon, Kırmızı Limon, Finike Yerlisi, Yazır Üzümü, Çil Karides ve Ernez Balı ve daha birçok ürünü ile tarihinin yanında bir o kadar da ürün zenginliğine sahiptir Finike…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.