'Akrabamızın evi' yalanı!

EKONOMİ 18.07.2024 - 10:27, Güncelleme: 18.07.2024 - 10:27
 

'Akrabamızın evi' yalanı!

Başta Türk turizminin başkenti Antalya olmak üzere son yıllarda Türkiye'de birden çok konut satın alan yabancılar, evlerini otellerden daha ucuz fiyatla kendi vatandaşlarına günlük kiraya veriyor. Antalya'da bir emlak şirketinin sahibi olan Emrah Özbilen, "2021 yılında 2-3 milyona ev alanlar, 3 yılda günlük kiralama ile ev paralarını çıkardılar bile" dedi. Yasak tanımayan yabancılar, vatandaşların şikayeti üzerine denetime gelen ekiplere ise 'Akrabamızın evi' yalanını söyledikleri ortaya çıktı.

haberimizvar.net- Türkiye'de yabancı konut satışının kolaylaştırılması, başta Türk turizminin başkenti Antalya olmak üzere yabancıların Türkiye'de bir ya da birden fazla ev almalarına olanak sağlıyor. Antalya ile birlikte İzmir, Muğla, İstanbul, Trabzon gibi gözde şehirlerde konut satan alan yabancılar, otellerden daha ucuza kendi vatandaşlarına evlerini günlük kiraya vererek hem yasak tanımadı, hem de evin parasını 2-3 yılda çıkarak kara geçti. Yasak tanımayan yabancıların denetime gelen ekiplere ise 'Akrabamızın evi' yalanı söyledikleri ortaya çıktı. Antalyalı emlak şirketi sahibi Emrah Özbilen, özellikle Rusların kazanç kapısı haline gelen konut satışı ve günübirlik kiralama ile ilgili olarak şu çarpıcı tespitlerde bulundu: " 2021 yılında 2-3 milyona ev alanlar, 3 yılda günübirlik kiralama ile ev paralarını çıkardılar bile. Antalya'ya gelen turist otellerde kalmak istemiyor. Çünkü fiyatlar çok pahalı geliyor. Bugün 4 kişilik bir Rus aile 7 gün her şey dahil otelde 80-90 bin lira öderken, ev kiralamayı 30 bin liraya hallediyor. Hal böyle olunca otellere ilgi azalıyor. Evlere gelen Ruslar denetimlere takılmıyor. Ev sahibi ile akraba veya yakın arkadaş olduklarında uygulamadan kaçabiliyorlar. Denetim ekipleri ise site güvenlik kameralarını incelemeli. Site sakinlerinden görüş almalı, şahit göstermeli. Sezon boyunca ev kaç kişi girip çıktıysa bakılmalı ve ceza uygulanmalı." GÜNÜBİRLİK KİRALAMA DÜZENLEMESİ İŞE YARAMADI Antalya'da turizmcilerin şikayetleri üzerine 1 Ocak'tan itibaren başlayan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik hükümlerinin Antalya'da gerektiği gibi uygulanamadığı belirtiliyor. Yönetmelik kapsamında konutunu tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayan ev sahiplerinin, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakları hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacağı başvuru ile 'Turizm Amaçlı Konut Belgesi'ne sahip olmaları gerekiyor. Ancak bu yönetmeliğe Antalya'da konut sahibi olan yabancılar dinlemiyor, yasak dinlemedikleri gibi evlerini kiralamaya devam ediyorlar.
Başta Türk turizminin başkenti Antalya olmak üzere son yıllarda Türkiye'de birden çok konut satın alan yabancılar, evlerini otellerden daha ucuz fiyatla kendi vatandaşlarına günlük kiraya veriyor. Antalya'da bir emlak şirketinin sahibi olan Emrah Özbilen, "2021 yılında 2-3 milyona ev alanlar, 3 yılda günlük kiralama ile ev paralarını çıkardılar bile" dedi. Yasak tanımayan yabancılar, vatandaşların şikayeti üzerine denetime gelen ekiplere ise 'Akrabamızın evi' yalanını söyledikleri ortaya çıktı.

haberimizvar.net- Türkiye'de yabancı konut satışının kolaylaştırılması, başta Türk turizminin başkenti Antalya olmak üzere yabancıların Türkiye'de bir ya da birden fazla ev almalarına olanak sağlıyor. Antalya ile birlikte İzmir, Muğla, İstanbul, Trabzon gibi gözde şehirlerde konut satan alan yabancılar, otellerden daha ucuza kendi vatandaşlarına evlerini günlük kiraya vererek hem yasak tanımadı, hem de evin parasını 2-3 yılda çıkarak kara geçti.

Yasak tanımayan yabancıların denetime gelen ekiplere ise 'Akrabamızın evi' yalanı söyledikleri ortaya çıktı. Antalyalı emlak şirketi sahibi Emrah Özbilen, özellikle Rusların kazanç kapısı haline gelen konut satışı ve günübirlik kiralama ile ilgili olarak şu çarpıcı tespitlerde bulundu: " 2021 yılında 2-3 milyona ev alanlar, 3 yılda günübirlik kiralama ile ev paralarını çıkardılar bile.

Antalya'ya gelen turist otellerde kalmak istemiyor. Çünkü fiyatlar çok pahalı geliyor. Bugün 4 kişilik bir Rus aile 7 gün her şey dahil otelde 80-90 bin lira öderken, ev kiralamayı 30 bin liraya hallediyor. Hal böyle olunca otellere ilgi azalıyor. Evlere gelen Ruslar denetimlere takılmıyor. Ev sahibi ile akraba veya yakın arkadaş olduklarında uygulamadan kaçabiliyorlar. Denetim ekipleri ise site güvenlik kameralarını incelemeli. Site sakinlerinden görüş almalı, şahit göstermeli. Sezon boyunca ev kaç kişi girip çıktıysa bakılmalı ve ceza uygulanmalı."

GÜNÜBİRLİK KİRALAMA DÜZENLEMESİ İŞE YARAMADI

Antalya'da turizmcilerin şikayetleri üzerine 1 Ocak'tan itibaren başlayan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik hükümlerinin Antalya'da gerektiği gibi uygulanamadığı belirtiliyor.

Yönetmelik kapsamında konutunu tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayan ev sahiplerinin, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakları hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacağı başvuru ile 'Turizm Amaçlı Konut Belgesi'ne sahip olmaları gerekiyor. Ancak bu yönetmeliğe Antalya'da konut sahibi olan yabancılar dinlemiyor, yasak dinlemedikleri gibi evlerini kiralamaya devam ediyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.